Zzp opdrachten vinden, hoe doe je dat?

Wil jij graag zzp opdrachten vinden, maar weet je niet zo goed waar je moet zoeken? In dit artikel lees je alles over hoe je als freelancer of zzp’er opdrachten binnensleept.

Wat is een zzp opdracht?

Als zzp’er of freelancer werk je niet voor één baas, maar neem je meerdere opdrachten aan. Dit zijn vaak afgebakende projecten waarbij jij als expert aanhaakt. Opdrachtgevers hebben in zo’n geval niet de juiste mensen in huis, of willen voor bepaalde werkzaamheden geen personeel aannemen.

Er zijn zzp opdrachten in allerlei branches. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Zzp opdrachten zorg
    Hierbij kun je aan de slag als zzp verzorgende, arts of verpleegkundige.
  • Zzp opdrachten bouw
    Denk hierbij aan klussen als zzp schilder, timmerman of aannemer.
  • Zzp opdrachten overheid
    Bij de overheid kun je bijvoorbeeld aan de slag als adviseur, maar ook als redacteur of softwareontwikkelaar. Wanneer je voor de overheid wilt werken, krijg je vaak te maken met een Dynamisch Aankoopsysteem (DAS). Lees hier meer over het DAS.

Tip: wil je graag zzp’er worden, maar weet je nog niet zo goed hoe?

Lees hier alles over zzp’er worden

Interim opdrachten

Een bijzonder type zzp opdracht is de interim opdracht. Hierbij vervang je tijdelijk een personeelslid bij je opdrachtgever, bijvoorbeeld vanwege ziekte of zwangerschap.

Waar je bij standaard zzp opdrachten vaak maar een paar uur per week voor dezelfde opdrachtgever werkt, ga je als zzp interimmer vaak fulltime op locatie aan de slag.

Zzp opdrachten vinden

Wanneer je net begint als zzp’er, lijkt het vinden van opdrachten die de werkweek vullen vaak een onmogelijke opgave. Toch is het belangrijk om de moed niet te verliezen. Zelfs de meest succesvolle zelfstandigen zijn ooit begonnen zonder klanten.

Bij sommige zzp’ers gaat het vinden van klanten zelfs heel gemakkelijk. Zo vertelt Timmerman Stefan Westerweel in zijn startersverhaal:

Er komen veel opdrachten binnen via mond-tot-mondreclame. Ik had de verwachting dat ik het eerste jaar blij mocht zijn als er een paar mensen zouden bellen voor wat kleine karweitjes, maar het werden al snel grote opdrachten.”

Vacatures zzp

Wist je dat je ook veel freelance vacatures kunt vinden op vacaturewebsites en op LinkedIn? Zoek maar eens op “freelance copywriter” of “zzp timmerman”. Soms kun je zelfs aanvinken dat je zzp opdrachten zoekt.

Solliciteren doe je in dit geval net zoals je bij een gewone vacature ook zou doen: met een sollicitatiebrief en cv. In sommige beroepen is het handig om een portfolio mee te sturen, bijvoorbeeld wanneer je vormgever bent.

Wees zichtbaar als zzp’er

Als mensen niet weten dat je als zzp’er inzetbaar bent, zullen ze je ook niet inhuren voor zzp opdrachten. Zorg er in elk geval voor dat je hele netwerk op de hoogte is van wat jij aanbiedt.

Grote kans dat je in de jaren dat je bij een baas werkte, veel contacten hebt opgedaan. Wie weet zijn zij toevallig op zoek naar iemand zoals jij! Werk ook aan het verbreden van je netwerk, bijvoorbeeld op (online) netwerkbijeenkomsten en social media.

Hoe goed ben jij in netwerken? Doe de netwerktest!

Laat je reputatie voor je werken

Wanneer je goed werk levert, verspreidt dit zich als een lopend vuurtje. Dat ontdekte zzp’er Marieke Kuit al snel:

“Ik woon in een klein dorp en al snel zong het daar rond dat Marieke wel wist hoe je websites moest bouwen. Zo kwam ik dus via via aan mijn eerste opdrachtgever, Viona Kapsalon. Het meest lastige aspect vond ik toen nog om een prijs te bepalen voor mijn diensten, je bent als starter toch al snel bang dat je te veel vraagt. Inmiddels weet ik wat ik waard ben.”

Online zichtbaarheid

Het is ook belangrijk om je website en social media van je bedrijf meteen goed in te richten. Zorg ervoor dat mensen bij jouw bedrijf terecht komen wanneer ze bepaalde relevante zoektermen invoeren. Wanneer je hier zelf niet in gespecialiseerd bent, is het slim om hier een bedrijf voor in te huren.

Zzp via intermediairs/bemiddelaars

Veel zzp’ers werken niet direct voor een eindklant, maar via een intermediair, ook wel bemiddelaar genoemd. Zij rekenen vaak een marge voor hun diensten. Werken met een intermediair of bemiddelaar kan op twee verschillende manieren:

  1. Het tussenkomstmodel
    Bij deze vorm heb je een overeenkomst met de intermediair in plaats van de eindklant. Het lijkt in deze zin op de werkwijze van een uitzendbureau.
  2. Het bemiddelingsmodel
    In dit geval heb je een directe overeenkomst met de eindklant. De intermediair helpt alleen om vraag en aanbod bij elkaar te brengen.

Inhuurmarktplaatsen en DAS

Je kunt er ook voor kiezen om je in te schrijven bij inhuurmarktplaatsen. Hier kun je direct reageren op opdrachten van eindklanten. Zo heb je geen last van bemiddelaars die hoge marges rekenen.

Vaak hebben inhuurmarktplaatsen strenge toelatingseisen. Zo is het vaak verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering of bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering te hebben afgesloten.

Een Dynamisch Aankoopsysteem is een bijzondere variant van de inhuurmarktplaats. Hier kun je reageren op opdrachten van aanbestedingsplichtige organisaties, zoals de Rijksoverheid en de Politie.

Zzp opdracht volgens de Belastingdienst

Wanneer je op zoek gaat naar passende opdrachten, is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat de Belastingdienst niet alle opdrachten geschikt vindt voor zzp’ers.

Wanneer er bijvoorbeeld sprake is van een gezagsverhouding, je maar voor één of twee opdrachtgevers werkt en doorbetaald wordt bij ziekte, word je niet gezien als zzp’er. Je wordt dan aangemerkt als schijnzelfstandige.

Schijnzelfstandigheid voorkomen

Vroeger moest je een VAR-verklaring aanvragen om te laten zien dat je als zelfstandige aan de slag kunt. Inmiddels wordt er (tijdelijk) gewerkt met modelovereenkomsten.

In de loop van 2021 wordt een webmodule verwacht waarmee opdrachtgevers kunnen controleren of een opdracht zelfstandig kan worden uitgevoerd. Deze webmodule wordt vanaf januari 2021 getest door een kleine groep opdrachtgevers.

 

Bron: Ik ga starten

Terug naar het overzicht