Webshop beginnen: zo word je succesvol

Een succesvolle webshop beginnen in uitdagende tijden als deze, dat kan zeker! Er zijn wel een aantal aandachtspunten, zoals het aanpassen van je concept op de veranderingen in de markt.

Succesvolle webwinkel starten

Een webinkel starten kan heel goed in uitdagende tijden, zoals nu midden in de coronacrisis. Juist nu heb je wellicht inspiratie om nieuwe kansen te zien en op te pakken, of extra tijd om aan je marketing te werken.

Webshop beginnen: jouw producten en je marketing

Een succesvolle webshop beginnen, hoe doe je dat? Je moet in elk geval een goed concept hebben. Bepaal welke producten je wel en niet wil verkopen. Is het een product dat je zelf maakt? Of moet je het inkopen bij een leverancier?

Gat in de markt, zo vind je het

Hanne van Beauty by Aduse vertelt:  “Op social media zag ik dat er veel vraag was naar natuurlijke huidverzorgingsproducten. Ik was net in Ghana geweest, dus had nog veel producten in huis. Daarna is het snel gegaan en ben ik een webshop begonnen.”

Marketing voor je webshop

Bepaal je doelgroep. Voor wie is jouw product echt een perfecte oplossing? Voor wie brengt het toegevoegde waarde? Je kunt bijvoorbeeld een buyer persona maken. Dat is een fictief persoon die je altijd in gedachten houdt bij alles wat je doet rondom je webwinkel.

Daar stem je de marketing vervolgens op af. Welke websites bezoekt de doelgroep in haar vrije tijd? Daar kun je bijvoorbeeld adverteren of een affiliate samenwerking mee opstarten.

Ook richt je je webshop zo goed mogelijk in, zodat je conversie van bezoeker naar klant optimaal is.

Met welke techniek wil je je webwinkel beginnen?

Ga je de webshop zelf bouwen? Maak je gebruik van online webshop software? De beste keuze voor jou hangt af van je budget en van je eigen technische kennis.

Je kunt bijvoorbeeld eenvoudig en goedkoop beginnen via een platform en later uitbreiden naar een op maat gemaakte webwinkel die voldoet aan al jouw wensen.

  • Let op: wil je iDEAL als betaalmethode aanbieden? Dan moet je een zakelijke rekening hebben.

Webshop starten via een e-commerce platform

Een eenvoudige optie om een webwinkel te beginnen is via een e-commerce platform. Dit is een kant-en-klare omgeving waar je jouw webshop makkelijk in kunt vormgeven. Voor een maandelijks bedrag staat jouw webshop online.

Een professionele websitebouwer inhuren

Wil je een professionele webshop beginnen die helemaal naar jouw wensen is, maar heb je weinig technische kennis? Dan kun je een websitebouwer inhuren. Dat kan een zzp’er of een bureau zijn. Bepaal vooraf goed wat je eisen voor de webshop zijn en wat je budget is.

Je webshop zelf bouwen

Als je veel technische kennis hebt, kun je ervoor kiezen om je webshop zelf te bouwen. Ook als je zelf aan de slag gaat, kun je gebruik maken van bestaande oplossingen, namelijk een bestaand Content Management Systeem (CMS). Voorbeelden hiervan zijn Joomla en Magento.

Hosting en domeinnaam van je webwinkel

Ga je een webshop beginnen? Ongeacht met welke techniek en ondersteuning start, zijn er een aantal andere technische zaken waar je over na moet denken.

Zo moet je website op een server staan. Dat regelt een hosting provider voor je. Bij een kant-en-klare webshop via een platform zit hosting vaak in het pakket. Er zitten redelijk wat verschillen tussen verschillende aanbieders en pakketten, dus lees je goed in.

Ook moet je een domeinnaam registreren. Je webwinkel moet immers een url hebben waar klanten naartoe gaan. Je kunt kiezen voor je bedrijfsnaam of voor een beschrijvende naam, zoals tuinierbenodigdheden.nl.

Logistiek en voorraadbeheer

Logistiek is een van de belangrijkste onderdelen van je webshop. Dat begint bij de verpakking. De verpakking moet functioneel zijn (denk aan de juiste maat en beschermend genoeg), maar kun je ook gebruiken voor je marketing. Je kunt eventueel ook een flyer of brochure van andere producten toevoegen.

Bij een leuke en mooie verpakking voelt jouw product als een cadeautje.

Voorraadbeheer webshop beginnen

Je producten maak je zelf of koop je in, maar moet je in elk geval ergens opslaan. Start je klein en heb je een zolderkamer over? Dan kun je je voorraad natuurlijk thuis bewaren.

Maar als je grotere plannen hebt, kun je overwegen om hiervoor opslagruimte in te huren of zelfs om je voorraadbeheer uit te besteden.

“Vanuit huis starten scheelt in de kosten”, vertelt Thijs Dil van Flashcards.nl. “Zorg dan wel dat je genoeg opslagruimte hebt. 300 stevige, ongevouwen verzenddozen hebben al snel het volume van twee pallets van anderhalve meter hoog.”

De meest webwinkel platformen hebben voor voorraadbeheer (aanvullende) modules in het CMS, maar je kunt hiervoor ook externe systemen gebruiken.

Verzending

Als je je voorraad zelf beheert, dan moet je kijken naar een logistieke oplossing voor de verzending van je producten. Dit kun je doen via partijen als PostNL of DHL, maar ook uitbesteden. In beide gevallen betaal je verzendkosten.

Die verzendkosten kun je doorberekenen aan de klant. Houd er wel rekening mee dat – met de stijging in het aantal online verkopen – er veel concurrentie is. Je wilt je verkoopprijs dus ook niet te hoog maken.

Juridisch op orde

Zorg ervoor dat je webwinkel juridisch op orde is. Er is bepaalde wetgeving voor ondernemers en webshops waar je je aan moet houden. De belangrijkste is de privacywetgeving (AVG).

Dat houdt in dat je de persoonsgegevens van je klanten goed beveiligd in je webshop omgeving. Ook kun je bepaalde voorwaarden vastleggen in je algemene voorwaarden, zoals je regels voor retouren en garantie.

Financieel plan om je webshop te beginnen

Hoeveel geld moet je investeren om je webshop te starten en hoeveel producten moet je verkopen om winst te maken? Dit soort vragen beantwoord je in je financieel plan. Dit is een belangrijk onderdeel uit je ondernemingsplan.

Soorten begrotingen

Een financieel plan bestaat uit een aantal begrotingen:

  • De investeringsbegroting, waarin staat hoeveel geld je nodig hebt
  • Financieringsbegroting, waarin staat hoe je dat gaat financieren
  • Exploitatiebegroting, waarin de verwachte opbrengsten en kosten staan
  • Liquiditeitsbegroting, waarin staat hoeveel liquide middelen (direct beschikbaar geld) je zult hebben gedurende bijvoorbeeld het eerste jaar

Maak, zeker in crisistijden, ook verschillende scenario’s. Wat als je te maken krijgt met een (financiële) tegenvaller? Of als er een recessie komt en de koopkracht daalt? Zijn jouw producten luxegoederen die dan niet meer gekocht worden, of kun je juist dan op nieuwe behoeftes inspelen?

Ondernemingsplan webshop

Een sterke start maak je met een ondernemingsplan. In dit plan verwerk je de bovenstaande punten, van je marketing tot je financieel plan. Als je geld wilt investeren en hier externe financiering voor zoekt, willen investeerders vaak een ondernemingsplan zien.

 

Bron: Ik ga starten

Terug naar het overzicht