Starten als zzp’er: zo doe je dat

Je hebt de stap genomen om te starten als zzp’er, maar wat komt hier allemaal bij kijken? Een spoedcursus zzp’er worden aan de hand van vijf basisvoorwaarden: van een ondernemingsplan schrijven tot het openen van een zakelijke rekening.

Inschrijven KvK

De eerste stap die je als startende zzp’er zet is het inschrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK). Vergeet niet vooraf al je bedrijfsnaam te bedenken, anders sta je bij de balie te schutteren.

  • Lees deze handige checklist voor alle voorwaarden met betrekking tot je inschrijving bij de KvK

Kosten inschrijving

Je betaalt € 50 en krijgt direct een KvK-nummer toegewezen. Als je btw-plichtig bent, krijg je ook een btw-nummer. Hierna loop je als zzp’er naar buiten en kun je je droom gaan waarmaken.

  • Lees je hier alvast in over wat er allemaal komt kijken bij de btw-aangifte

Zoals je in de verschillende startersverhalen kunt lezen is het de eerste periode als zzp’er vooral pionieren. Vallen en opstaan. Nog een keer vallen. En vooral blijven opstaan. Je barst van de energie, je bent bezig een gaaf bedrijf op te zetten. Plannen maken, aanpassen en verbeteren.

Ondernemingsplan schrijven

De eerste plannen en ideeën als startende zzp’er krabbel je doorgaans op een notitieblokje, maar als deze plannen echt serieus worden, schrijf je een ondernemingsplan.

Als je moeite hebt met het schrijven van een businessplan, niet weet waar je moet beginnen of een ander bedrijfsplan naast jouw document wil leggen ter vergelijking, hebben we een aantal voorbeelden beschikbaar gesteld.

Concurrentieanalyse

Met dit bedrijfsplan breng je de kansen, concurrentie en potentiële klanten van jouw onderneming in kaart. Maar ook welke producten en of diensten je gaat aanbieden en waar je je gaat vestigen.

Als je financiering nodig hebt, is een bedrijfsplan noodzakelijk om de bank, business angels of investeerders te overtuigen.

Businiess Model Canvas opstellen

Handig: Stel een Business Model Canvas (BMC) op. Print het uit op een groot vel en plak het op de muur. Het geeft je inzicht in je bedrijf (doelgroep, bedrijfsmiddelen, klanten etc.) én een goed overzicht waar je sterktes en zwaktes liggen. Verbeter je zwakke punten en benut je sterke punten.

Administratie opzetten

Zzp’ers zijn verplicht om een ‘deugdelijke administratie’ te voeren. De boekhouding moet volgens de Belastingdienst onder andere deze onderdelen bevatten: urenregistratie, inkoop- en verkoopfacturen, bankafschriften, reiskosten, rittenregistratie en (kassa)bonnen.

Terug naar het overzicht