Ondernemen naast je baan: hoe doe je dat?

4 vragen en antwoorden over parttime ondernemen

Parttime ondernemen heeft voor- en nadelen. De meeste ‘hybride’ ondernemers kiezen ervoor om naast hun baan te starten omdat het een stukje veiligheid biedt. Let op: hier kleven wel fiscale nadelen aan.

1. Wat is parttime ondernemen?

Als parttime ondernemer start (of run) je een onderneming naast je vaste baan. Je blijft dus gewoon werken voor je baas (soms zelfs fulltime), terwijl je een groot deel van je vrije uren besteedt aan de bedrijfsvoering.

Ook voor een parttime ondernemer is het belangrijk om goed voorbereid van start gaan. Het zal je later veel stress en extra arbeidsuren schelen als je voor de oprichting al het nodige voorwerk verricht.

Checklist starten naast je bedrijf

Als parttime starter heb je dezelfde to-do’s als andere ondernemers:

Overleg met je werkgever

Tot slot speelt het contact met je werkgever of directe leidinggevende een essentiële rol. Het is belangrijk dat je met hem of haar je plannen op ondernemingsgebied overlegt vóórdat dat je het bedrijf daadwerkelijk inschrijft bij de Kamer van Koophandel (KvK).

Tip: in je arbeidscontract zijn hierover vaak al afspraken opgenomen. Lees eens na wat de mogelijke gevolgen zijn van een concurrentiebeding.

Zo kun je de kans op een juridisch conflict aanzienlijk verkleinen. Het zal onder andere afhankelijk zijn van de specifieke branche, regio en de doelgroep of je werkgever je steunt.

 

2. Wat zijn de voor- en nadelen?

Voordelen parttime ondernemen

Een groot voordeel van parttime ondernemen is dat je op deze manier doorgaans minder financieel risico loopt. Je houdt immers een regelmatig inkomen.

Als je gedurende een bepaalde periode minder of zelfs helemaal geen inkomsten hebt – bij een startup echt niet ongebruikelijk – heb je als hybride starter nog steeds een inkomen.

Een financieel vangnet vermindert ook de druk om snel succesvol te moeten zijn met je bedrijf. In plaats daarvan kun je rustig de tijd nemen met het opbouwen van een stabiele onderneming. Zo verklein je de kans op haastwerk en andere bekende beginnersfouten.

Nadelen parttime ondernemen

Nadelen zijn er natuurlijk ook. Zo moet je bijvoorbeeld altijd rekening houden met je werkgever. Als je baas je plannen niet ziet zitten, bijvoorbeeld omdat je een bedrijf wilt opzetten in een vergelijkbare sector, is parttime ondernemen vaak geen optie meer.

Je zult dan of ontslag moeten nemen om het alsnog als fulltime ondernemer te proberen, óf je ondernemersdroom voorlopig vaarwel moeten zeggen.

Het feit dat je werkgever steeds met een schuin oog over jouw schouder meekijkt, kan bovendien beklemmend werken en je zakelijke mogelijkheden beperken. Daarbij komt dat je maar weinig tijd hebt naast je werk. Overbelasting ligt dan op de loer.

3. Hoe ziet de Belastingdienst het?

‘Parttime ondernemen’ kennen ze niet bij de Belastingdienst. Je bent in hun ogen ondernemer voor de inkomstenbelasting of hebt een ‘inkomen uit overig werk’.

Word je gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Alleen dan heb je recht op een bekend fiscaal voordeel: de zelfstandigen- en startersaftrek. Dat betekent dat je minder belasting hoeft te betalen en voor de zelfstandigenaftrek fiscaal een vast bedrag van 7.030 euro (2020) mag aftrekken.

Ook het voordeel van de kleineondernemersregeling (kor) kan op je situatie van toepassing zijn.

4. Wat zijn aandachtspunten voor een parttime ondernemer?

De term parttime ondernemen geeft aan dat je je bedrijf ‘erbij doet’, oftewel: naast je (fulltime) baan in loondienst. In de praktijk zul je echter merken dat het managen van een bedrijf al snel meer tijd in beslag zal nemen dan je van tevoren had berekend.

Dit hoeft in principe geen probleem te zijn; het is natuurlijk positief als je het steeds drukker krijgt, want dat betekent dat je bedrijf goed loopt. Maar je moet hierover zowel met je werkgever als je eventuele gezin en kennissenkring duidelijke afspraken maken.

Parttime ondernemen? Wees flexibel

De kans bestaat namelijk dat je straks op bepaalde momenten even minder tijd heeft voor een brainstormsessie met collega’s, je vaste hardloopgroepje of om de hond uit te laten.

Als jij en je naasten flexibel zijn en met dergelijke ‘offers’ kunnen leven, zullen zowel je vaste baan en je parttime onderneming hieronder niet lijden.

9 voordelen van een zakelijke rekening

Zakelijke rekening nodig of twijfel je nog?

 

Bijgewerkt op: 22-10-2020

Terug naar het overzicht