Hoe ik aan klanten kom

Mijn vader was grossier in zoetwaren. Hij had een groothandel. Hij kocht zijn spullen in het groot in bij de fabrikanten en leverde die in kleinere eenheden aan winkeliers.

Elke dag ging hij zijn bestaande klanten af om hun bestellingen op te nemen. Elke dag? Nee, één dag in de week ging hij op zoek naar nieuwe klanten. Dan ging hij ‘pionieren’.

Om niet alle artikelen mee te hoeven nemen naar zijn klanten, maakte hij monsterboeken met daarin afbeeldingen van de producten die hij verkocht. Van nieuwe producten nam hij monsters mee, dan konden de winkeliers proeven.

Door het pionieren leerden onbekende winkeliers mijn vader kennen. Op deze manier kon hij zijn klantenbestand uitbreiden.

Nieuwe klanten
Hoe doe jij dat eigenlijk, nieuwe klanten werven? Heb jij een monsterboek? Ga jij met spullen naar potentiële klanten om te laten proeven? Ja, als je iets doet in de levensmiddelen en dranken branche dan misschien wel. Bij de kaaswinkel proef ik eerst een stukje voordat ik de kaas koop. Maar als je coach of adviseur bent, dan is dat wat ingewikkeld om te doen. Toch is er een manier om aan nieuwe klanten te komen. Daar zijn een paar stappen voor nodig.

  1. Je weet welke producten je verkoopt. Die omschrijf je, zodat de klant weet wat jij te bieden hebt. Zodat de klant weet waarvoor ze bij jou moeten zijn.
  2. Je bepaalt je doelgroep. Soms hoor ik zeggen:”Iedereen is mijn doelgroep.” Als dat zo is, dan kan ik je verzekeren dat dat niet goed werkt. Je doelgroep bestaat uit mensen die baat hebben bij jouw product. Je moet makkelijk contact kunnen maken met je doelgroep en je moet hun taal spreken.
  3. Zoek uit waar je doelgroep zit. Welke sociale media gebruiken ze?
  4. Je benadert je doelgroep. Je hoeft niet meer van winkel naar winkel, nee je zoekt contact met je doelgroep op sociale media. Daar kunnen je potentiële klanten jou leren kennen.

Bekend worden
Hoe leren deze potentiële klanten jou kennen? Hoe pak je dat aan? Van een onbekende koopt men meestal niet. Dus is het zaak dat je zichtbaar wordt voor je doelgroep. Mensen moeten ontdekken wat ze van je kunnen verwachten. Dat doe je door artikelen of blogs of video’s te maken en die op je website te zetten. Zo kunnen geïnteresseerden zien wat je te bieden hebt en jou alvast leren kennen.

Schrijf een artikel om je doelgroep te laten ‘proeven’ van jouw product. Maak een e-book, bijvoorbeeld. In dat e-book geef je informatie over oplossingen van problemen die je doelgroep heeft. Maar hoe weten de mensen nu dat je een prachtig e-book voor ze hebt?

Daarvoor gebruik je de sociale media. Je weet van welke media jouw doelgroep gebruik maakt. Op dat sociale medium plaats je berichten over jouw expertise. Geef de mensen waardevolle informatie. Biedt ze jouw e-book aan, vraag om hun e-mail adres. Dat gebruik je om het e-book naar ze toe te sturen.

Autoresponder
Dat e-mail adres gebruik je om periodiek voor jouw doelgroep interessante berichten te sturen. Hoe meer ze lezen welke problemen je kunt oplossen, hoe beter ze jou leren kennen. Van onbekenden worden deze mensen dan bekenden. De kans is dan veel groter dat deze groep gebruik gaat maken van jouw diensen en dus van jou gaat kopen.

Om e-mail adressen te verzamelen en een mail cyclus op te zetten gebruik je een autoresponder. Bijvoorbeeld ActiveCampaign, Aweber of MailChimp.

Zelf gebruik ik ActiveCampaign. Daarmee kan je geautomatiseerde processen opzetten waarmee jij je contacten van informatie kunt voorzien zonder steeds handmatig mails te moeten sturen. Door een autoresponder te gebruiken voldoe je aan de wettelijke eis dat jouw contacten zich eenvoudig kunnen uitschrijven uit jouw lijst.

Kort samengevat
Dit heb je nodig:

  1. Je expertise.
  2. Een e-book
  3. Een autoresponder.

In onderstaande afbeelding laat ik zien hoe iemand in jouw doelgroep klant van jou wordt:

  1. Je benadert je doelgroep via de sociale media. Die leert jou kennen via je blog en krijgen je e-book in ruil voor het e-mailadres.
  2. Dit contact is geïnteresseerd in jouw product en wil jou beter leren kennen. Nodig deze contacten uit voor een ‘laagdrempelig product’, bijvoorbeeld een gratis of betaalbare workshop op jouw vakgebied.
  3. Een deel van jouw contacten zal besluiten om meer met jou samen te gaan doen en schrijven zich in voor coachdag in een kleine groep. Zie dat als je ‘instap product’.
  4. Doe je dat goed dan is de klant mogelijk ook geïnteresseerd in je topproduct, 1-op-1 coaching.

 

Nu nog één stap.
Zorg ervoor dat jouw tevreden klanten ambassadeur voor jou worden. Vraag om een review, geschreven of op video en plaats die op je website. Nog mooier wordt het als bestaande klanten nieuwe klanten naar je toesturen ☺️. Dat is een win-win situatie!

Zó kom ik aan mijn klanten
Ik ben geen ‘snoepjes verkoper’ geworden zoals mijn vader. Ik ben ondernemersondersteuner en auteur. Ik heb het boek ‘Bouw je onderneming!’ geschreven. Dit boek vormt de basis voor dit artikel. Wil je meer hierover weten? Ga dan naar https://bouwjeonderneming.nl.

Nijmegen, 11 maart 2020
Pieter van der Kaaij
https://bouwjeonderneming.nl

Terug naar het overzicht