Hoe bedenk je een originele bedrijfsnaam?

Een originele bedrijfsnaam bedenken is best lastig. Hoe verzin je een sterke, herkenbare naam voor je bedrijf wanneer je net start met je onderneming? Deze tips helpen je op weg.

Originele bedrijfsnaam bedenken, waarom?

Puma, Coca Cola, Rabobank. Aan een bedrijfsnaam herken je het bedrijf en weet je meteen met wie je te maken hebt. Zo geldt dat ook voor mensen die jouw toekomstige bedrijf gaan herkennen.

Je bedrijfsnaam is je visitekaartje naar je klanten toe. In deze naam ligt jouw onderscheidend vermogen ten opzichte van de concurrentie. Vanuit je bedrijfsnaam kun je werken aan je positionering in de hoofden van je (potentiële) klanten.

Kenmerken van een goede bedrijfsnaam

Een goede bedrijfsnaam heeft een aantal kenmerken:

  • Herkenbaar
  • Beschrijvend of juist uniek
  • Kort maar krachtig
  • Goed uit te spreken
  • Houdbaar en toekomstbestendig (heb je bijvoorbeeld internationale ambities?)
  • Bovenal: passend bij het bedrijf

Je bedrijfsnaam moet passen bij je product, je onderneming en bij jou als ondernemer.

Bedrijfsnaam verzinnen met creatieve brainstorm technieken

Gelukkig zijn er een aantal brainstorm technieken waarmee je een goede bedrijfsnaam kunt bedenken.

In een brainstorm wissel je ideeën uit met een aantal mensen. Dit kun je met een compagnon of toekomstige werknemers doen, maar betrek ook juist met mensen die wat verder van je bedrijf af staan. Nog beter: brainstormen met kritische mensen, die je scherp houden.

Sterker starten? Ga op zoek naar je tegenpool voor nieuwe en verrassende inzichten.

Bedrijfsnaam verzinnen met brainwriting

Bij Brainwriting (ook wel braindump genoemd) schrijft elke deelnemer in bijvoorbeeld tien minuten alle ideeën op. Zet een timer en maak die tijd ook vol met schrijven. Weinig nadenken en veel neerpennen, zo kun je de ideale originele bedrijfsnaam bedenken.

Een paar regels:

  • Geen enkele bedrijfsnaam is gek of raar
  • Niet bij elkaar afkijken
  • Slechte ideeën zijn ook welkom.

Wie weet kom je via een naam die totaal niet bij je bedrijf past, via via tot het idee voor de perfecte bedrijfsnaam.

Na de tien minuten bespreek je de potentiële namen met elkaar. Aanvullen en nieuwe ideeën opperen mag, discussiëren of afkraken niet. Met een selectie van alle

ideeën kun je vervolgens aan de slag om tot de juiste keuze te komen.

Originele bedrijfsnaam bedenken met mindmapping

Bij mindmapping kies je één centrale term, zoals je kernproduct of belangrijkste dienst, je onderscheidend vermogen of een probleem van je klant dat je oplost. Vanuit die term teken je lijnen naar andere verwante termen.

Vanaf deze termen kun je natuurlijk ook weer nieuwe termen bedenken, en zo kom je tot een aantal termen die bij jouw bedrijf en product of dienst passen. In plaats van termen kun je hier ook al spelen met mogelijke bedrijfsnamen.

Voorbeeld mindmapping:

Heb je bijvoorbeeld een webshop in benodigdheden voor visserij? Dan is “internet” een term, net als “vissen”. Een mogelijke combinatie is “visnet” of “haakweb”. Door woorden te combineren en te associëren, kun je een passende bedrijfsnaam bedenken.

De termen kun je met alle deelnemers samen bedenken, of je maakt een mindmap per persoon. Houd ook bij deze techniek een bepaalde tijd aan, zodat je niet verstrengeld raakt in verwante termen die uiteindelijk niets meer met jouw bedrijf te maken hebben.

Deze typen ondernemers kun jij aanhaken bij je brainstorm.

Superheld en andere perspectieven

Een originele manier om je bedrijfsnaam te verzinnen is het gebruik van een superheld. Wat als je een superkracht had en kon vliegen als Superman, of geen financiële grenzen had zoals Batman? Wat voor ideeën komen er dan boven?

Daarnaast kun je de uitdaging (een originele bedrijfsnaam verzinnen) bekijken vanuit een ander perspectief. Leef je eens in je potentiële klant of doelgroep in: wat zou hem of haar aanspreken? Of stel jezelf voor als een persoon of ondernemer die jij bewondert. Welke namen zou deze persoon bedenken?

Voorwaarden voor het bedenken van een bedrijfsnaam

Een bedrijfsnaam moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet hij uniek zijn, je kunt bij het Kamer van Koophandel checken of de naam die jij hebt bedacht nog beschikbaar is.

Je originele bedrijfsnaam mag niet te veel lijken op namen van concurrenten. Ook mag je geen misleidende naam gebruiken, met bijvoorbeeld BV erin als je een eenmanszaak hebt.

Bekijk ook de Checklist bedrijfsnaam bedenken

Beperkt aantal leestekens gebruiken

Daarnaast mag je maar een aantal leestekens gebruiken, alleen de leestekens @ & + – zijn toegestaan in je bedrijfsnaam. Als laatste is het handig om vooraf te checken of de domeinnaam met jouw bedrijfsnaam erin ook beschikbaar is. Het zou zonde zijn als je jouw bedrijfsnaam niet in de url van je website kunt verwerken.

 

Bron: Ik ga starten

 

Terug naar het overzicht