Een webshop beginnen: wat heb je nodig?

Het starten van een webwinkel blijft onverminderd populair. Uit cijfers van het CBS blijkt dat alleen in 2018 er al bijna 10.000 webshops bijkwamen. De concurrentie online is groot, deze checklist met producten en diensten voor webwinkeliers helpt je op weg. 

Het gegeven dat je tegenwoordig bijna alles op internet kunt kopen is ook doorgedrongen bij de Nederlandse consument. Van exotische ingrediënten uit de hele wereld tot kunst, bloemen en auto-onderdelen: noem het maar en je vindt het online.

Als er een markt bestaat voor de producten of diensten die jij wilt gaan aanbieden in een webwinkel, hoef je meestal niet bang te zijn dat er te weinig klanten zijn die hierin interesse tonen.

Een webshop beginnen: wat heb je nodig?

Hoe verkoop ik mijn product?

De uitdaging voor een startende webwinkelier zit hem vooral in het feit dat jij voldoende bezoekers moet trekken naar jouw webshop en hen ervan overtuigt iets te kopen.

Je kunt hieraan als ondernemer op verschillende manieren werken. Zo is het belangrijk dat je een goede website maakt (of laat bouwen).

Je hebt een heldere navigatie nodig die online goed gevonden wordt.

Je kunt je de naamsbekendheid het beste zowel online als offline onder jouw doelgroep promoten.

Service

Zorg daarnaast voor een goede service en laat op de website duidelijk zien hoe een klant met je in contact kan komen  wanneer een bezorging uitblijft of er iets schort aan het afgeleverde product.

Ook een webwinkelkeurmerk geeft klanten eerder het vertrouwen dat ze veilig online zaken bij jou kunnen doen.

Veilige en betrouwbare betaling

Tot slot moet je het een bezoeker zo makkelijk mogelijk maken om een product of dienst af te nemen.

Hoe groter de diversiteit aan betaalmiddelen op jouw website (iDEAL, creditcard, Paypal etc.), des te eerder hij een bekende methode ziet om mee te betalen.

Het aanbod van betaalproducten is behoorlijk divers en welke (betaal)producten en diensten in de praktijk relevant zullen zijn, kun je als startende ondernemer moeilijk inschatten.

Om jou hierin tegemoet te komen, geeft Rabobank starters de mogelijkheid een halfjaar lang gratis gebruik te maken van een zakelijke rekening.

Belangrijke producten en diensten voor jouw webwinkel

Op deze manier kun je voordelig ontdekken wat goed werkt voor jouw klanten (en wat juist niet). Hieronder vind je een aantal producten en diensten die van toepassing kunnen op jouw webwinkel:

  1. Zakelijk bankieren
  2. Betaaloplossingen: OnlineKassa
  3. Mobiele pinoplossingen: Rabo SmartPin
  4. Risico’s afdekken met verzekeringen
  5. Bedrijfsfinanciering

1. Zakelijk bankieren

Het openen van een zakelijke rekening is niet verplicht, maar zeker een aanrader voor iedereen die zijn zakelijke en privé-administratie gescheiden wil houden.

Afgezien van de overzichtelijkheid geeft een zakelijke rekening ook een professionelere uitstraling. Het hebben van een zakelijke rekening is daarnaast voor veel boekhouders en accountants een minimale vereiste om de administratie bij te kunnen houden en te controleren.

Omdat je bij een webwinkel al snel samenwerkt met meerdere leveranciers, waarvan sommigen leveren vanuit het buitenland, zul je merken dat het een flinke uitdaging kan zijn om alles handmatig te verwerken.

Een goed boekhoudprogramma, dat eenvoudig kan worden gekoppeld aan je zakelijke rekening, kan jou de nodige tijd en energie besparen.

Overleg bij twijfel altijd met jouw boekhouder of financieel adviseur welke boekhoudsoftware het best aansluit bij jouw webshop.

2. Betaaloplossingen: OnlineKassa

Bij webshops worden de meeste betalingen digitaal afgehandeld. Onder Nederlanders is vooral iDEAL een populaire digitale betaalmethode, maar betalen via je creditcard of acceptgiro komt ook veel voor.

Als webwinkelier wil je het potentiële klanten zo makkelijk mogelijk maken om te betalen met het betaalmiddel dat in hun land de voorkeur heeft. Kijk in dat geval eens naar de mogelijkheden van Rabo OnlineKassa.

Hiermee regel je de transacties via één online loket dat ook op eenvoudige wijze kan worden gekoppeld aan de webwinkel. Zo heb je in een oogopslag zicht op de volledige dagomzet.

3. Mobiele pinoplossingen: Rabo SmartPin

Sommige ondernemers zijn met hun webwinkel vertegenwoordigd op evenementen en beurzen, zoals de Webwinkel Vakdagen. Voor die gelegenheden kan het handig zijn om ook te beschikken over een mobiel pinapparaat.

Datzelfde geldt voor webwinkeliers die hun klanten de mogelijkheid bieden om hun bestelling persoonlijk bij hen af te halen en op locatie te betalen.

Hiervoor kan een mobiele betaaloplossing als Rabo SmartPin, waarmee je klanten via een app op jouw smartphone of tablet contactloos kunt laten betalen, uitkomst bieden.

4. Risico’s afdekken met verzekeringen

Als webshopeigenaar moet je rekening houden met risico’s. Om maar wat gevaren te noemen: omdat de voorraad doorgaans ligt opgeslagen op een afgelegen locatie (bijvoorbeeld een industrieterrein), is er een risico op inbraak en diefstal.

De schade aan de opslagruimte en het verlies van de inventaris kan aardig in de kosten lopen. Een verzekering is dan geen overbodige luxe.

Ook relaties met afnemers en leveranciers kunnen problemen opleveren. Denk aan een klant die beweert dat zijn bestelling nog niet bezorgd is, terwijl de vervoerder zweert het pakje wel degelijk te hebben afgeleverd.

Een vervelende situatie, want jij moet de klant dan schadeloos stellen en de bestelling opnieuw verzenden. Tegelijkertijd moet je jouw gelijk proberen te halen bij de vervoerder.

Tip: onderzoek goed tegen welke risico’s de meeste andere ondernemers in jouw branche zich verzekeren voordat je daadwerkelijk een verzekering afsluit. Eigenaars van webshops dekken over het algemeen de volgende risico’s af:

De ZekerVanJeZaak-polis voor starters is een goede manier om dit in één keer te regelen, omdat je hiermee de voornaamste risico’s in één keer afdekt.

5. Bedrijfsfinanciering

De financieringsbehoefte van een startende webwinkelier is uiteraard afhankelijk van de aard van de onderneming en op welke schaal je de producten wilt aanbieden.

In de meeste gevallen starten mensen vanuit huis met hun webshop, maar het kan zijn dat zij aanvullende financiering nodig hebben voor de inkoop van producten.

Als het om grote voorraden gaat, kan een aparte opslagruimte in een loods of andere locatie nodig zijn. Ook het inhuren van een professioneel bureau voor de bouw van je zakelijke website kan een grote investering zijn.

Ondernemingsplan

Als jij tijdens het schrijven van jouw ondernemingsplan het idee krijgt dat je financiële ondersteuning nodig hebt om jouw plannen te realiseren, kun je verschillende opties bekijken voor het vergaren van startkapitaal.

Bij de Rabobank kun je meerdere financieringssoorten met elkaar combineren om tot het gewenste leenbedrag te komen, bijvoorbeeld via een lening, bancair krediet en een crowdfundingcampagne.

Bron: ikgastarten.nl

Terug naar het overzicht