Een eigen winkel beginnen: hoe doe je dat?

Wil jij een eigen winkel beginnen? Voor veel mensen is dit een lang gekoesterde droom. Bereid je wel goed voor, in deze checklist lees je hoe je van jouw bedrijf een succes maakt.

In dit artikel vind je belangrijke aandachtspunten voor het starten van een winkel. Benieuwd naar een specifiek onderdeel? Klik op de link en ga direct naar die informatie:

1. Inschrijving KvK en Belastingdienst

Wat voor winkel je ook wilt gaan starten, je moet je altijd eerst inschrijven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel (KvK). Dat geldt voor iedere ondernemer in iedere branche, dus ook de detailhandel.

Je inschrijving in het Handelsregister wordt vervolgens automatisch doorgegeven aan de Belastingdienst. Je krijgt dan een btw-identificatienummer voor de communicatie naar je klanten en een omzetbelastingnummer voor je btw-aangifte.

Sinds 2020 krijg je twee verschillende nummers van de Belastingdienst. Zo werkt dat.

2. Ondernemingsplan schrijven

We benadrukken het wel vaker bij Ikgastarten, maar een ondernemersplan schrijven is onmisbaar voor de start van elk bedrijf.

Zo ook bij een winkel in de detailhandel. Dat geldt zeker als je (aanvullende) financiering nodig hebt om de start van je bedrijf te realiseren.

Zonder (of met een onvolledig) bedrijfsplan zal het in de praktijk een stuk lastiger zijn om startkapitaal te vinden. Daarnaast is een bedrijfsplan een goede manier om jouw plannen concreet in kaart te brengen.

  • Waar liggen de kansen en risico’s?
  • Waarom wil je juist nú de winkel beginnen?
  • En hoe ga jij de markt veroveren?

Wat ga je verkopen en wie is je klant?

Leg in je plan bij voorkeur niet alleen de hoofdlijnen van de strategie vast. Ga ook in op welke producten je gaat verkopen en de belangrijkste doelgroep die je hiermee wilt aanspreken.

Een algemeen beeld geven als: ‘mooie kleding verkopen aan hipsters’ is niet genoeg. Probeer liever wat dieper in te gaan op de kansen en risico’s en omschrijf de recente ontwikkelingen in jouw markt en regio.

3. Doe markt- en brancheonderzoek

Met een markt- en brancheonderzoek breng je alle zaken die een winkel kunnen beïnvloeden in kaart. Wie zijn jouw concurrenten en klanten en wat zijn de laatste ontwikkelingen in de sector?

Wanneer eerder in het jaar in jouw regio bijvoorbeeld nog een drogist failliet is gegaan, is het belangrijk om eerst goed uit te zoeken of dit wel het juiste moment is om een nieuwe drogisterij te beginnen.

SWOT-analyse

Een fijn hulpmiddel om alle sterke en zwakke punten van jouw plannen te bepalen, is door een SWOT-analyse te maken.

Doe dit op zowel zakelijk als persoonlijk vlak. Dit proces legt namelijk feilloos alle mogelijke knelpunten bloot. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je geen held bent met cijfers.

Tip: huur dan op tijd een accountant in. Zo krijg je geen vervelende verassingen van de Belastingdienst.

4. Zorg voor goed voorraadbeheer

Omdat je waarschijnlijk diverse producten in de winkel wilt gaan aanbieden, is goed voorraadbeheer van groot belang. Er zijn veel digitale programma’s beschikbaar, waarmee alle in- en verkopen keurig worden geregistreerd.

Minimumaantal voorraad

Komt een product onder een bepaald minimumaantal terecht? Dan krijg je automatisch een seintje om dit product tijdig aan te vullen.

Het neemt je een hoop werk uit handen. Extra handig: vaak kan voorraadbeheer worden gekoppeld aan de kassa en boekhouding.

Terug naar het overzicht