Corona: 300 miljoen euro noodhulp voor mkb

Het kabinet maakt versneld 300 miljoen euro vrij om ondernemers te helpen die in de problemen komen door het coronavirus. Het gaat om de verruiming van krediet waar de overheid deels borg voor staat. Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland, toont zich tevreden. ‘Nu is het aan de banken’.

Het kabinet schat in dat mkb-bedrijven in eerste instantie direct 300 miljoen euro nodig hebben. Donderdag werden die kosten nog op 20 tot 25 miljoen euro geschat.

Direct vanaf maandag kunnen ondernemers gebruikmaken van de verruiming van de zogenoemde borgstelling midden- en kleinbedrijf (BMKB). De overheid staat ook voor een hoger percentage garant voor de lening aan ondernemers. Banken moeten zo makkelijker en sneller krediet kunnen verstrekken.

De BMKB is onderdeel van een breder pakket aan maatregelen dat donderdag werd gepresenteerd. De werktijdverkorting wordt uitgebreid en ondernemers mogen het betalen van belastingen uitstellen.

Lening als overbruggingskrediet of verhogen rekening courant
De lening kan ook worden gebruikt voor een overbruggingskrediet, er zijn nu veel ondernemers die direct geld nodig hebben. Ook kunnen zij het bedrag gebruiken om hun rekening courant te verhogen, een verhoging van het bedrag dat je in het rood mag staan.

“De verruiming is essentieel voor de liquiditeit van kleinere ondernemers die inkomsten of productie mislopen door het coronavirus. Denk aan horecaondernemers en hun toeleveranciers, een reisbureau, maar ook bedrijven die niet meer aan grondstoffen vanuit het buitenland kunnen komen”, stelt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken).

Vonhof: ‘Nu is het aan de banken’
,Heel mooi dat Mona Keijzer de regeling versneld heeft opengesteld”, schrijft Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland, op Twitter. ,,Nu is het aan de banken om in actie te komen voor krediet. Politiek is nodig om buffereisen tijdelijk te verlagen en banken de ruimte te bieden.”

Economische Zaken gaat kijken naar hulp voor zzp-ondernemers tijdens coronacrisis
Voor de ongeveer een miljoen zelfstandigen zonder personeel (zzp-ondernemers) is, op uitstel van het betalen van de belastingen na, nog geen aparte regeling getroffen. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) liet zondagochtend op televisie weten dat deze groep ‘in principe zelf voor dit risico heeft gekozen’. Zijn houding en uitspraken in het tv-programma WNL op Zondag leidde tot veel verontwaardigde reacties.

Er bestaat een regeling voor zzp-ondernemers die in financiële problemen zitten: het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz). Het ministerie maakte later op de dag bekend dat er wordt gekeken naar meer inkomensondersteuning. Het uitbreiden van het Bbz is een van de opties.

 

Bron: De Ondernemer.nl

Terug naar het overzicht